Mina tankar om AI

Det har varit mycket snack på sistone när det gäller artificiell intelligens, eller AI. Många är för AI och andra säger sig akta sig för det. För ganska många människor, när du nämner termen AI, tänker de på filmer som Terminator och I, Robot, där AI är i grunden till för att förstöra människor.

Jag är aldrig en för att hålla tillbaka innovation. Min filosofi är att om vi inte förnyar oss så utvecklas vi inte. Men AI skrämmer mig lite.

Elon Musk skrev på Twitter häromdagen att saker som bilar, plan, mat, droger och liknande, det är sånt som AI klarar bättre och som vi människor inte behöver bekymra oss om, om vi inte måste. Detta jag håller med om.

Det finns bra och dåliga saker med allting. Elektricitet driver allt i våra liv, men det kan också döda människor, så ska vi sluta använda el? Nej. Bilolyckor dödar ungefär 1,3 miljoner människor per år, men ska vi sluta köra bil? Nej. Eld brinner och dödar, men vi använder det dagligen från matlagning till förbränningsmotorerna i våra bilar.

Vi borde inte frukta vad vi inte vet. Men jag uppmanar till att utveckla AI på ett sätt som gör den helt idiotsäker, och inte en säkerhetsrisk för oss alla.

Många tror att vi redan använder AI med Siri, men det är inte sant. Siri är inte ens nära. Det är en komplex applikation som försöker svara på dina frågor eller funderingar. I min mening är Siri inte ens en babyversion av AI. Jag har haft väldigt dåliga och väldigt felaktiga svar från Siri, men jag ska inte gå in på det. Min poäng är att Siri är en verbal sökmotor just nu, inte ens nära vad en sann artificiell intelligens är.

Många av världens tekniska ledare som Elon Musk, Bill Gates och Steve Wozniak har alla varnat för att utveckla AI. Stephen Hawking själv sa att det kan innebära slutet av mänskligheten.

Men det är här jag misstycker och menar att det är bakåtsträvande att känna rädsla inför prospektet att utveckla AI. Tänk på kärnkraft och bomber. Kärnbomber kan döda miljontals människor med en detonation. Om vi ​​inte hade egna atomvapen som avskräckte, skulle terrorister och andra organisationer med alternativa motiv kunna styra showen över hela världen.

Så, artificiell intelligens kommer att utvecklas oavsett vad jag försöker säga och mer än troligt, det finns de som vill utveckla det för sina egna ändamål och inte nödvändigtvis för gott. Så vi behöver också gå vidare med att utveckla AI, varav några skulle behövas för att skydda vår anslutna infrastruktur.

Det finns ett ordspråk som jag har hört under åren och det är att brottsbekämpning och cybersäkerhet alltid är ett steg bakom de onda bovarna. De onda bovarna hittar alltid nya sätt att bryta sig in i saker och sedan försöker de goda att utveckla något för att hindra dem från att göra det igen. Vill vi verkligen att de dåliga killarna ska vara ensamma med en AI som förstör oss först?

Datorvirus och trojanska hästar kan redan skapa förödelse över hela världen eftersom allt är anslutet nu. Tänk om en ny, avancerad AI ligger bakom det nya cyberhotet. Vi skulle behöva vår egen AI för att stoppa hotet.

I slutändan är det bra och dåligt för alla nya uppfinningar. Vi behöver bara utveckla och använda det på ett ansvarsfullt sätt.