Hur internet och vårt samhälle kommer se ut om 20 år

För geeks som var inblandade i Usenets värld, UUCP-nätverk och akademiska anslagstavlor, började det så kallade “Internet” åtminstone i början till mitten av 80-talet. Men för den vanliga användaren tog det först fart efter att Tim Berners-Lee och de fantastiska människorna på CERN utvecklade HTML, HTTP och webbadresser i början av 1990-talet.

Omkring samma tid utvecklade Tim också “World Wide Web” (senare Nexus), och då var det självklart Marc Andreesens banbrytande uppfinning av Mosaic-webbläsaren. Mosaic förvandlade “webben” från ett system som användes av utvalda användare i akademin och militären till ett system som fler och fler “genomsnittliga” användare började komma åt. Även om jag skulle hävda att medan många av oss geeks började dyka mer på Internet vid den tiden (90-talet) än de flesta andra, visste den “genomsnittliga” personen lite och brydde sig lite om Internet vid den tiden.

Till och med år 1995 skulle jag säga att majoriteten av folk ansåg att det inte var något mer än en trend, även om adoptionsgraden började stiga. Jag tror för de av oss som var aktiva online på slutet av 80-talet och början av 90-talet, så visste alla om vilken potential det hela hade.

Att se till teknikens framtid

Det är verkligen den nedersta raden är det inte? Att kunna se potentialen i vissa delar av dagens nya datorteknik, och förstå hur vissa teknologier kommer att antas av större samhälle, och som kommer att falla vid vägen efter att människor tröttnar på rasen.
Exemplet som jag alltid talar om – för att det frustrerade mig så mycket vid tiden – var hur långsam inledande utveckling av mobilt Internet var. Mot den sista delen av mina 4 eller 5 år som eBay powerseller började jag delta i antika auktioner med hopp om att köpa lådor och upptäcka en pärla som var värd en förmögenhet på eBay. Eftersom de flesta auktionshandlare var antikvitetshandlare över 50 år som mest intresserade sig för konstglas, möbler och de mycket värdefulla antikviteterna – var konkurrensen att hitta dessa pärlor nästan ingen.
Tillvägagångssättet var att köpa lådpartier och sedan undersöka varje objekt på eBay när jag kom hem. Men då tänkte jag på mig själv, skulle det inte vara ljuva att ha eBay tillgänglig direkt på auktionen? Jag frågade min lokala mobilleverantör om det, och hans svar var “Det är inte riktigt där än, men det är på väg … 6 månader till ett år.”
I det ögonblick som tekniken kom ut köpte jag första generationens smartphone. Det var en total nyhet att auktionsgästerna såg på att det unga barnet lekte på sin telefon.
Min antika expertvän på 50 år skulle fråga, “Är du verkligen på Internet med den där saken?”
“Ja,” svarade jag och försökte gömma det så att folk inte skulle veta vad jag var på. Inom två år efter det skulle du vara hårt pressad att inte hitta personer som innehar en smartphone på en auktion. Det är taktiken i teknikändringen, och det är bara ett litet exempel på hur den påverkar alla aspekter av samhället.

En värld integrerad med Internet

Jag tror inte att jag har någon speciell gåva för att se in i framtiden där tekniken är på väg, men jag tror att de flesta av oss här – inklusive läsare som du – har en större inblick i vad banbrytande tekniker kan om De går bara lite längre fram.
Jag spenderar mycket tid på att göra detta i mitt arbete på min egen blogg och några av de senaste teknikerna idag är så lovande att det chockar mig att tänka på vad som kan åstadkommas med mycket liten ansträngning. När det gäller Internet sker detta redan.
För ett år sedan, där vi bor i sydvästra Maine, bodde vårt hus i denna udda mobiltelefonsignalbubbla, där vi inte kunde få tillgång till mobiltelefon. Idag får vi full signal. Du kan se mobiltelefontornen beskära överallt, och för länge kommer det inte att finnas en fyrkantig tum av det här landet som inte kan få mobilmottagning.
Nu när du förbandar den snabba tillväxten av mobilnätet med snabba framsteg i datastreaming över de trådlösa mobilnäten kan du se var sakerna är på väg.
Om du har några enheter – tabletter eller “läsare” – som behöver en wi-fi-signal för att komma online, tror jag att du inom 5 till 10 år kommer att se en sammanslagning av “wi-fi” och “celldata “Till ett, massivt Wi-Fi-nätverk från gränsen till gränsen (i vilket land du bor i). Det blir ingen skillnad. “Internet” som vi vet är det här jätte, osynliga, trådlösa nätverket, som sprider vansinniga mängder data och information via luften – som radiostationerna från tidigare år.

Streaming kommer att ersätta kabel-tv

Du har nog hört talas om familjen Jetson eller mer moderna “Meet the Robinsons”, där framtiden består av hem som är automatiserade med ett urval av prylar. Du har redan sett där de fristående spelkonsolerna i går blir nu hemunderhållningscentra i dag – kombinerar Internet, TV och spel till en gadget som gör allt.
Hur många av er känner till människor som är trötta på sitt lokala kabelföretag, och har valt att spara pengar genom att bara visa streaming via Netflix eller andra innehållsleverantörer? Jag vet många.
Med all ärlighet kan det vara för tidigt att släppa kabelföretaget om du vill ha några av de premiumkanaler du älskar så mycket, men hur lång tid tar det för producenterna av TV-innehåll att inse att det finns mer annonsvinst som är tillgängligt för dem om de strömmer direkt till konsumenterna och tar bort mellanmannen?
Är inte själva begreppet kabelföretag arkaiskt enligt dagens teknikstandarder? Och om kabelföretag försöker förhindra denna typ av aktivitet genom att krossa med vårt Internet, finns DSL tillgängligt, eller vilken framtida infrastruktur som ersätter dagens ledningar. Åh vänta – framtiden kommer att vara höghastighets trådlöst internet – så vem behöver till och med en kabel till huset för att få Internet?

Använda internet med bara tanken

I år har det skett nyhetsrapporter om nya upptäckter inom neurovetenskap som gör det möjligt för forskare att kartlägga hjärnvågor med talade ord. När jag först läste om detta började mitt sinne verkligen köra på grund av de skrämmande möjligheterna i övervaknings- och spionvärlden, ett ämne som jag täcker mycket på min blogg. Men bortom spionering, vad sägs om datateknik? Vad händer om du helt enkelt kan gå till din dator, tänk på ditt sökord och voila? Det finns dina resultat?
Men vänta en sekund … varför gå till din dator? I åratal har science fiction erbjudit oss möjligheten att vara i ett rum och säga ” Computer …. “Följt av ett kommando. Star Trek fans vet fullt ut vad jag pratar om. Men vad händer om den här teknologin gick utöver science fiction genom att låta dig sitta i ett rum och bara tänka , ” Computer … .Turn on television ” och boom – tänds TV: n . Du rörde inte, och du sa inte ett ord.
Skulle du ringa mig galen om jag sa att alla komponenter i den typen av teknik finns och att det bara är några år kvar? Det längsta ut är förmågan att översätta hjärnvågor till ord, och sedan är det den besvärliga uppgiften att bestämma hur man mäter en persons hjärnvågor. De kan göra det med leksaker just nu, genom att använda en kabelhatt. Så kanske du bara måste ha på dig en modig keps med sonderna i innerbandet och det kan trådlöst överföra signalerna till din hemdator. Tekniken är inte så långsökt som du kanske tror.

Skrämmande övervakningsteknik

Det är självklart att om ovanstående tankläsningsteknik blir verklighet, kommer det att finnas några väldigt verkliga rädslor om möjligheterna till övervakning och integritetsinflytande om någon på något sätt kan upptäcka dina hjärnvågor långt ifrån. Tänk på det – om dina tankar kan översättas till intelligens kommer ingenting att vara privat längre.
En av de saker jag skriver om ofta är det senaste inom satellitavkänningsteknologi. NASA lanserade bara en av de mest imponerande infraröda avkänningssatelliterna som kallas TIRS (Thermal Infrared Sensor) som kan kartlägga temperaturen signaturerna på hela planeten var 16: e dag. Så, om det så småningom finns en sensor som är tillräckligt kraftfull för att upptäcka individuella hjärnvågor?
Finns en sådan teknik idag? Jag tvivlar på det. Är det potentiellt något som kan utvecklas i framtiden? Kanske. Det är en läskig tanke att tänka på.
Ännu skrämmare – kom ihåg det framtida globala trådlösa Internet-systemet som jag nämnde i början av den här artikeln? Jo, det finns inget för att förhindra att spionsatelliter avlyssnar och hackar in i dessa Internetöverföringar. Ju mer trådlösa vi går desto mer mottagliga blir världen för sådana säkerhetsproblem. Men jag är övertygad om att världen kommer att gå på det sättet, och det kommer att bli de säkerhetsproblem som landets vilja kommer att möta.

Integration av biologi och datorer

Slutligen, nu när jag är redo att skrämma dig, är den senaste nya datatekniken jag ser i horisonten bioteknik. Detta har jag nyligen diskuterat med en vän av mig. Idag finns det fler och fler företag beroende på biometri – tavla, ansikts- och röstigenkänning eller ögonskanning – för att öka säkerheten för tillgång till känslig information eller platser.
Biometri kan luras – tumtryck kan stulen eller dupliceras till exempel. Så fler företag vänder sig till att använda små USB “tokens” med en PIN-kod, plus en extra PIN-kod som du måste komma ihåg. De två informationsbitarna utgör hela åtkomstlösenordet. Problemet med detta – du måste komma ihåg att bära runt det där token med dig överallt.
Jag är övertygad om att världen snabbt flyttar till ett “implanterat biometrisk” samhälle, där sådana säkerhetsböcker kommer att vara inbäddade i din kropp där en sensor kan detektera närvaron av den token. Med närvaron av den korrekta implanterade token, kombinerat med ditt ihågda lösenord, kan du få tillgång.
Denna teknik kan också gå över i den finansiella världen, där människor inte längre bär kreditkort eller betalkort. Istället kommer varje person att ha ett ekonomiskt “token” -implantat som du kan använda för att göra finansiella transaktioner genom att vinka din handled eller baksidan av din hand mot en sensor. Till skillnad från ett kreditkort kan ett implantat inte stulas.
Så det här är de 5 tekniker som jag ser framstå inom de närmaste 20 åren. Det här är baserat på vad jag vet om nya teknologier idag, lite intuition baserad på riktningsteknologin har gått under de senaste 20 åren och givetvis lite gissning om vilken teknik massorna ska anta.