Annat än datorer

Under min uppväxt fick jag ofta mycket småkritik för att jag satt för mycket framför datorn. Inte riktigt för att jag vet vad det betyder. Nu för tiden verkar ju folk leva framför datorn. Även om datorn ofta är i formen av en smartphone, surfplatta eller något liknande. Men som allt annat verkar det bli mer godtagbart desto fler som gör det. Konstigt nog. Om tio procent spenderar mycket tid framför datorer så är det fel. Om nittio procent gör det så är det rätt. Antar att det är vad som kallas för relativ logik. Men nu tänkte jag inte gnälla om min barndoms plågoandar. Vad jag tänkte göra här är att helt enkelt fundera på vad man kan göra förutom att spendera all sin tid med datorer.

Cykla
Jag har inget emot cykling som ett praktiskt sätt att ta sig från punkt a till punkt b. Men jag är inte så mycket för manisk sportcykling. Ett annat problem är ju att många av cyklarna som säljs för en rimlig summa pengar helt enkelt är skräp. Inte skräp i subjektiv mening. Utan ramarna är helt enkelt värdelösa och monteringen är oftast undermålig. Man känner det på hur ens knän belastas. Och oftast kommer de endast i en storlek som är tänkt att passa alla. Borta är tiden då en Monark var en Monark som höll i evigheter.

Gymma
Varför ska man gymma? Jo, det är väl trevligt att lyfta vikter ibland. Men på senare tid har det ju blivit så enormt populärt att det aldrig går att vara i fred när man tränar. Hur man än ser på saken så är styrketräning, som det heter på traditionell svenska, en individuell sport. Det sitter i huvudet. Och det är svårt att få ro när man är omgiven av personer som spenderar mer tid på att titta på andra än de gör på att träna. Vad är det för något, egentligen?

Sova
Måste man sova? Ja, förmodligen. Jag måste iallafall det. Det har blivit min metod för att återhämta sig och garantera att jag är redo för nästkommande dag. Därför är kvällen tiden då jag helt stänger av datorer och sätter telefonen i flygplansläge. Jag låter ingenting störa mig då. Anledning till detta är att jag märkt att min hjärna blir helt överarbetat om jag inte skapar en skyddad zon där jag inte låtar något störa. Så glöm att cykla, gymma eller springa. Det är i sömnen som det händer.